Някои шофьори никога не са чували за съществуването на устройство за охлаждане с масло

Причината за това е, че той е интегриран компонент в охлаждащата охладителна верига, която обикновено не се използва в средни автомобили. Само много силни двигатели са equippaggiati с допълнителни маслени радиатори. Ето защо го имаме само в контекста на спорта или крайните луксозни автомобили. Обикновено маслото на двигателя се охлажда, когато се намира само в масления съд, като поставя дъното на автомобила, където е в постоянен контакт с вятъра. Процесът на охлаждане е идентичен с този на охладителя.

Веднага след като стигнете до блатото, моторното масло може да се разтегне, а някои може да загубят налягането си, което би довело до намаляване на температурата. Въпреки, че е няколко градуса по Целзий, този спад е повече от достатъчно. Масленият охладител има резервна функция и е заобиколен от същата охлаждаща течност, която намираме в обикновените радиатори. Вентилаторът и вятърът, преминали през решетката на радиатора, също са доказани в достатъчна степен от достатъчно мерки. И в двата случая веригата трябва да е достатъчно количество масло. За да сте сигурни, използвайте измервателната пръчка. Заедно с нивото, проверете и цвета на маслото, както и може да се определи от състоянието на масления филтър. В повечето автомобили с висока производителност някои производители инсталират допълнителни сензори за температура на маслото, които по-често регистрират данните за сензора за температура на маслото.

Тъй като маслото използва същата верига, охлаждащата течност няма да се загрее както нагоре, така и в същото време. Случаят с нефтената катастрофа би бил полезен и за проверка на състоянието на охладителя на маслото. Независимо от марката, от която се интересувате, ще намерите части от отлични качествени части (напр. Помощ при паркиране, хъб на колелото, борд, индикатор за посоката, спойлер и т.н.) на много изгодна цена.